Tankar och känslor är också vanor

Vad tänker du på när jag säger rutiner och vanor? De allra flesta tänker på saker vi gör. Kanske vilken tid vi kliver upp på morgonen, vad vi gör innan vi går och sover, hur mycket vi tränar eller vad vi äter. Men har du tänkt på att även våra tankar och känslor till stor del är vanor?

Från att vi är små lär vi oss att reagera på omvärlden och händelser på ett visst sätt, med en viss typ av tankar eller känslor. Vi lär oss av vår omgivning men också utifrån vad som fungerar för oss genom livet. En del av vad vi tänker och hur vi känner är såklart också DNA, alltså hur vår kropp och hjärna är sammansatt.

En stor del av våra tankar är mönster.

Exakt hur många tankar vi tänker per dag är såklart olika och svårt att fastställa, men man har lyckats komma fram till att vi tänker ungefär 60.000 tankar per dag, eller mer. Ungefär 80% av dom tankarna är negativa, och 80% av dessa negativa tankar är återkommande. Alltså ett mönster. Rätt mycket va?

Tänk dig att din hjärna är värsta superdatorn. Den kan lösa otroligt svåra uppgifter på bara några hundradels sekunder. De tankar som du tänker är själva programmet som din superdator kör, alltså hur den är programmerad. Det säger på vilket sätt den ska ta sig an uppgifter. Inte undra på att det spelar roll vad vi tänker!

Men vadå, jag tänker ju vad jag tänker. Det går väl inte att ändra på kanske du tänker nu. Och det är ju sant.

Att ändra den första tanken och instinkten är svår, den kommer ofta på automatik. Men vi kan bli mer uppmärksamma på vad som händer inom oss, vad vi tänker och känner, och välja att göra annorlunda i steg två.

Visste du att den del av hjärnan som styr beslutsfattande tillfälligt sätts i sleep-mode när vi gör något på rutin? Det går så automatiskt att vi på riktigt inte tänker.

Det är därför det är så svårt att bryta dåliga vanor, både praktiska och de som sker inom oss, för vi är inte ens alltid att medvetna om att vi gör det. Men som med allt annat så går det att förändra med små små steg i taget.

Något vi ofta har tanke-vanor kring är hur vi tänker kring vår egen kropp och oss själva som person.

Vad tänker du när du ser dig själv på bild eller i spegeln? Vad tänker du om hur du är som person? Och hur länge har du jobbat på den vanan, att tänka just så om dig själv? Länge är min gissning, inte undra på att den kommer så automatiskt och kan vara så svår att bryta.

Men vad skulle hända om du släppte taget om den tanken du har kring din egen kropp eller dig själv som person, och valde att fokusera på något annat. På hur stark kroppen är? Hur kapabel du är? Hur mycket du orkar och klarar av? På allt det du är bra på?

Om du väljer att byta ut den första tanken som kommer när du tänker på dig själv, till något annat, något positivt eller bara något mer neutralt – kommer det så småningom också ändra hur du känner inför dig själv. Det du tänker bidrar till det du känner. Och du kan välja att tänka annorlunda. Välja att köra ett annat program i den där superdatorn. Ett som kanske vill dig lite mer väl.

Vanor är svåra att bryta, men det går!

Den här animationen ”The hole in the road” från Headspace tycker jag är riktigt bra. Den visar så tydligt hur det känns när man ständigt ”ramlar ner i ett hål” – oavsett om hålet är en känsla, negativa tankar eller en dålig vana. Det kan kännas hopplöst när man är där nere på botten, omöjligt att förändra och ta sig därifrån. Det är lätt att man börjar anklaga sig själv och tycka att man borde veta bättre, göra bättre eller kunna bättre.

Istället kan vi välja att släppa taget om den tanken och bara försiktigt och mjukt flytta tillbaka fokus till processen. Vi är nog. Gör nog. Vi rör oss framåt hela tiden.

Även om det inte går fort eller lätt att bryta tanke-vanor, kan vi ta små steg i rätt riktning.

Vi kommer fortfarande ramla ner i hålet, eller halka tillbaka i gamla vanor, mönster och tankar. Men, när vi kommer på oss själva försöker vi igen. Sakta men säkert skapar vi nya vanor, tankar och mönster.  Till slut ser vi hålet innan vi är där och lär oss att gå förbi, istället för att ramla ner.

Nyfikenhet att utforska hur vi mår, vad vi gör samt våra tankar och känslor är en bra start. Och att skapa tid för reflektion. Sen halkar vi ner, men vi kommer snabbare upp igen. Vi utforskar, testar, experimenterar och fortsätter framåt.

Att skapa nya vanor, både fysiska och mentala, tar tid. Men utveckling sker hela tiden, små små steg i taget. Du rör dig i rätt riktning, ett litet steg varje dag.

Reflektionsövning för dig som vill gå på djupet:

– Vilka tankar har blivit vanor eller mönster hos dig? 

– Finns det någon del av ditt liv där du önskar att du kunde tänka eller känna annorlunda? Vad skulle det göra för dig om du lyckades förändra?

– Finns det något eller någon i din närhet som triggar negativa tankar och känslor hos dig? Varför tror du att det har blivit så? Vad kan du göra för att bryta vanan? 

– Skriv ner 5 negativa tankar eller känslor som har blivit vanor som du vill förändra. Bredvid skriver du ner fem saker som du hellre vill tänka eller känna. Skriv ner hur du kan förändra och hur det skulle påverka hur du mår positivt.

Vad tror du, kan man förändra sina tankar och känslor?

Amanda heter jag och är certifierad Coach. Jag är också mamma till två barn, matte till två hundar, fru till en musiker och född och uppvuxen i norr. Jag skriver personlig utveckling, personliga funderingar, om äventyr i naturen och livet norr om polcirkeln.

På bloggen får du läsa om högt och lågt, djupt och ytligt, forskning och personliga upplevelser – allt i en härlig blandning.

Explore Outdoor

Eufori och total avkoppling i Bad Gastein

Jag kommer fram till Bad Gastein vid lunchtid och får hotellrummet direkt. Utsikten från balkongen är otrolig. Solen skiner och bergen skapar en otrolig backdrop bakom de färgglada husen. Jag byter om direkt, packar ner kameran, en gel, vindjackan och ger mig ut. Det har gått fem år sen jag

Läs mer →
Vardag

En snöig och enkel påsk ute i skogen

Det är mitten på april och påsken har kommit och gått. Vi firade påsken i vår egen stuga, ett mål som vi strävat mot hela hösten och vintern. Att hinna få stugan redo för att spendera påskhelgen där, och vi lyckades! Även om det ännu saknas golv- och taklister och

Läs mer →
Explore Within

Tankar och känslor är också vanor

Vad tänker du på när jag säger rutiner och vanor? De allra flesta tänker på saker vi gör. Kanske vilken tid vi kliver upp på morgonen, vad vi gör innan vi går och sover, hur mycket vi tränar eller vad vi äter. Men har du tänkt på att även våra

Läs mer →